Čím nahradit garam masala?

Garam masala je koření, které se hojně používá v jižní Asii, nejvíce však v Indii a Pákistánu. Můžete ho použít na masité i zeleninové pokrmy nebo si tímto kořením můžete ochutit i jogurt. V indické kuchyni se bez tohoto koření neobejdete. Jeho přesné složení se liší podle jednotlivých oblastí – tamější ženy si jej obvykle namíchávají samy dle potřeby. Pokud ho ale příliš často nepoužíváte, pak nemusíte kupovat celé balení. Toto koření můžete nahradit vhodnými substituty. Jejich návrhy vám přinášíme v tipech níže.

Z čeho se skládá garam masala?

Toto koření má jako základ skořici, hřebíček a černý kardamom. Podle různých oblastí se přidávají další přísady:

  • Kašmírská oblast: navíc se přidává římský kmín, černý pepř, zelený kardamom, badyán, muškátový ořech, bobkový list a koriandr.
  • Kéralská oblast: navíc je badyán a muškátový ořech.
  • Pandžábská: kromě tří hlavních surovin zde najdete ještě černý pepř, římský kmín a sušený zázvor.

Vzhledem k výše zmíněným ingrediencím, které jsou součástí koření, se může chuť lehce lišit. Obecně se ale popisuje jako sladší koření s květinovým i slaným nádechem, které zahřeje. V některých oblastech se do garam masala přidává také kari koření, které dodá nejenom na barvě, ale i na hřejivosti.

Směs koření

Pasta garam masala

Pokud nemáte koření garam masala v práškové stavu, můžete místo něj použít i pastu. Ta se prodává ve sklenicích a vyrábí se tak, že se směs koření smíchá s nějakou tekutinou. Může jít o kokosové mléko, ocet nebo vodu či různé oleje. Chuť se může od práškové formy lišit, problémem může být i „mazlavá“ textura. Přesto se jedná o jeden z nejvěrnějším substitutů tohoto koření.

Domácí garam masala

Pokud doma nemáte přímo koření garam masala, můžete si ho vyrobit sami. Stačí smíchat následujících pět ingrediencí (poměry jednotlivých ingrediencí si můžete upravovat podle chuti nebo použití):

  • 2 lžičky koriandru (práškového),
  • 1 lžička mletého kmínu,
  • ¼ lžičky zeleného kardamomu (mletého),
  • ¼ lžičky mletého černého pepře,
  • 1/8 lžičky skořice.

Směs koření

Velmi podobnou chuť můžete získat také smícháním další směsi koření. U této směsi je větší pravděpodobnost, že potřebné ingredience najdete ve spíži, aniž byste museli do obchodu.

  • 2 lžičky koriandrových semínek,
  • 1 lžička kmínu celého,
  • ½ lžičky pepře celého,
  • ¼ lžičky zeleného kardamomu vcelku.

Všechno koření nasucho opražte v pánvi. Jakmile vychladne, rozemelte ho na prášek. V receptech používejte ve stejném množství, v jakém byste použili garam masalu. Pokud nemáte kvalitní mlýnek na koření, můžete použít ingredience již namleté.

Garam masala

Kari koření

Kari koření je nejjednodušší možností, jak můžete nahradit garam masala. Počítejte ale s tím, že nemá takovou hloubku. Nahrazuje se v poměru 1:1. Pokud je v receptu, že se má garam masala přidat na konci vaření a vy jej chcete nahradit kari kořením, použijte je už na začátku vaření. Pokrm bude mít žlutější barvu, protože obsahuje více kurkumy.

Nové koření a kmín

Rychlou a jednoduchou náhražkou může být též směs nového koření a kmínů. Na dvě lžičky mletého kmínu přidejte ½ lžičky mletého nového koření. Promíchejte. Toto množství nahradí 1 lžíci garam masala v receptu.

Indický pokrm

Jiná indická koření

Pokud patříte mezi milovníky koření, je pravděpodobné, že ve spíži najdete i jiné indické směsi. Ty mohou být skvělou náhradou za garam masala. Například:

  • Pav Bhaji Masala – tato kořenicí směs dodá jídlu též pikantní tóny. V Indii se jím ochucují mnohá pouliční jídla.
  • Sambar – jedná se o další směs koření, která má spoustu stejných přísad, jako garama masala. Navíc obsahuje sušenou chilli papričku a suchý kokos.
  • Chole Masala – má podobné chuťové tóny jako garam masala, navíc obsahuje kyselé tóny díky obsaženému granátovému jablku.
  • Chana Masala – od garam masaly se liší větší kyselostí. Jeho součástí může být i sušené ovoce, jako je například mango.
  • Tandoori – velmi podobné jako garam masala, s přídavkem červeného chilli prášku a sušeného manga.
  • Chaat Masala – toto koření může nahradit garam masala, protože dodává pokrmu podobnou hloubku. Jedná se o směs koření, která zahrnuje amchoor (aamchur či mangový prášek), kmín, koriandr, zázvor, černý pepř, sůl a chilli.

Všechny lze použít v poměru 1:1 za garam masalu. Výjimkou je Chaat Masala, které bychom měli přidávat v menším množství a postupně, aby nepřebil chuť pokrmu. Je totiž výraznější.

Směs koření

Další směsi koření

Pokud ve spíži nemáte koření, které spadá do indické kuchyně, můžete si pomoci i kořením z jiných států. Velmi dobře fungují tyto:

  • Berbere Blend – jedná se o etiopskou směs koření, jejímž základem jsou chilli papričky. Očekávejte tedy pikantnější směs, než má garam masala. Používejte jen poloviční množství tohoto koření, než je uvedeno v receptu pro garam masalu.
  • Ras El Hanout – proslulá marocká kořenící směs, která má dominantní lékořicovou chuť díky velkému množství badyánu. Pro silnější chuť používáme pouze v polovičním množství, než v jakém bychom použili garam masalu.
  • Taco koření – tentokráte je jeho původ v Mexiku. Toto koření je poměrně dobrá náhrada, protože obsahuje podobné množství kmínu, koriandru a mletého červeného chilli. Opět jej používáme pouze v polovičním množství.

Tímto garam masalu nenahrazujte!

I když máte doma indickou směs koření, neznamená to, že vám prokáže podobnou službu jako garam masala. Existují náhražky, po kterých se nevyplácí sáhnout. Typicky jde o:

  • Biryani Masala – navzdory podobnému názvu je chuť tohoto koření příliš silná. Když už se rozhodnete toto koření použít, měli byste jej přidávat v menším množství a postupně ochutnávat. Toto koření snadno převezme dominanci a stane se jedinou chutí vašeho pokrmu, pokud to s ním přeženete.
  • Dýňové koření – i když může nabídnout podobnou barvu jako garam masala, jedná se o příliš sladké koření. Obsahuje mnoho skořice, takže i toto koření by bylo třeba použít v menším množství.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno